Blogi

  

 • Työuupumus - mikä saa pattereista virran loppumaan?

  Työuupumus  on usein prosessi, joka hiipii pikkuhiljaa, voimavarat ehtyvät vähitellen.

  Jos epäilet tätä, kysy itseltäsi: Palautuuko voimasi normaalilla levolla? Tunnetko yhä useammin työsi merkityksettömäksi? Onko kyynisyys tuttu tunne? Entä tunne työsi mielekkyydestä? Muutoksia ammatillisessa  itsetunnossa? Työuupumukseen liittyy samoja asioita kun uupumukseen yleensä, erilaisia ja eriasteisia stressioireita. 

  On viisasta pysähtyä itsensä äärellä ja miettiä mikä minua uuvuttaa? Jos työ tai työkulttuuri on sellaista, että se ei vastaa omia arvojasi ja joudut tekemään työtä omien arvojen vastaisesti on selvää, että tämä alkaa nakertamaan sisältä. Myös mahdottomaksi asetetut tavoitteet( itse tai työnantaja) on suuri mahdollistaja työuupumukselle. Usein uupuvat työntekijät ovat äärimmäisen tunnollisia ja jo omat tavoitteet ja kriteerit ovat korkeat. Tähän kun lisätään työnantajan paineet on ymmärrettävää, että virta pattereista vähenee tai loppuu. 

  On myös hyvä tehdä matkaa itseensä ja tutkailla voiko uupumuksen taustalla olla omaan elämään liittyviä kriisejä esim. toimimaton parisuhde. Ihminen kun on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

  Mitä sinä voit tehdä, oman elämäsi toimitusjohtajana? On turha käyttää energiaa siihen mille et voi mitään, esim. asiat työssä johon et voi oikeasti vaikuttaa. Sitävastoin kaikki paukut kannattaa käyttää siihen mihin voit vaikuttaa. Kokemukseni mukaan asiakkaat usein mieltävät tilannettaan niin, ettei juuri mitään ole tehtävissä  mutta keskustelutuokion päätteeksi toteavat, etteihän se asia ihan niin ole. Ajattelen, että meillä on usein paljon enemmän mahdollisuuksia kuin ihan äkkiseltään näemmekään. Kysy itseltäsi: Mitä muutat, poistat, lisäät tai vähennät, johon sinä voit vaikuttaa ja joka lisää sinun hyvinvointia.

  Ratkaisukeskeisyyden kolme ydinperiaatetta on hyvin toimivia:

  • Jos jokin ei ole rikki, älä yritä korjata sitä
  • Kun tiedät mikä toimii, tee lisää sitä
  • Jos jokin ei toimi, tee jotain muuta

  Milton H. Erickson on aikonaan todennut: ” Ihminen tietää ratkaisun ongelmiinsa vaikka hän ei vielä tiedä, että hän tietää”. Voimavarojen ja ratkaisujen löytymisessä  psykoterapeutti voi olla sinulle hyväksi avuksi. 

    Takaisin

 

Sari Luoma Ylönen
Terapia-, valmennus- ja hyvinvointipalvelut

 

Sähköposti:
sari@hyvahyva.fi

Palokunnankatu 15

13100 Hämeenlinna

Verkkosivut Opiferum Oy